Loading...
grafiek: sterk groeiend aantal oudere werknemers, periode 2005-2020

Oude(re) medewerkers, prettig of niet?

Oudere medewerkers, iedereen lijkt er momenteel iets van te vinden. De ouderenbond heeft een vacaturesite voor 50+'ers. Waar de ene organisatie ontzettend enthousiast is, gaat bij een andere de deur meteen dicht. Er zijn genoeg voordelen op te sommen om een oudere medewerker in organisaties te koesteren.

Eerst de cijfers

Nederland vergrijst. Door de vergrijzing worden medewerkers binnen je organisatie ook ouder. In 2019 zijn 1,6 miljoen werkende mensen tussen de 55 en 65 jaar oud. Van het totaal aantal Nederlanders met een baan is dat grofweg 1 op de 6 mensen. De grootste groep werkenden is in 2019 tussen 45 en 55 jaar oud. Deze groep beslaat 22% van de beroepsbevolking. Dat komt neer op net iets meer dan 1 op de 5 mensen met een baan.

De groep werkenden die nu tussen de 45 en 55 jaar oud is, wordt door de jaren heen de groep 55-65 jaar. Die groep wordt dus steeds groter. In de komende 10 jaar groeit die groep van 1,6 miljoen naar 2 miljoen.

Pensioenleeftijd

Daarnaast gaat de pensioenleeftijd omhoog. Medewerkers werken dus ook nog eens langer door. Hierdoor groeit de groep 55+'ers nog verder.

Ervaring

De oudere medewerkers binnen een organisatie hebben alles al een keer meegemaakt. Ook in jouw werkveld. Massa-ontslagen, reorganisaties, innovaties, hele nieuwe sectoren zijn er voorbij gekomen in het werkzame leven van mensen die nu met pensioen gaan.

En ja, die groep wordt groter, maar ook jij wordt ouder. Dus als jij nu 40 bent, zit jij over 20 jaar in de groep 60+'ers die kunnen werken met e-mail, Facebook, LinkedIn en ga zo maar door.

Diversiteit in je organisatie

Een organisatie is een weerspiegeling van de maatschappij. Oudere werknemers horen daar bij. Het draagt bij aan diversiteit in je team en diversiteit motiveert de medewerkers. Ook kan diversiteit bijdragen aan de kwaliteit als een situatie vanuit verschillende aspecten bekeken wordt.

Kennisverlies

Op het moment dat de oudere werknemer met pensioen gaat, loopt er een schat aan kennis en ervaring de deur uit. Dat merk je pas op het moment dat je die kennis nodig hebt.

Om dit te voorkomen, kun je een aantal dingen doen. Je kunt hem of haar onderdeel maken van het introductieproces. Ook kan hij of zijn bijdragen aan het intern opleiden van de andere medewerkers. Je leert het meest van de persoon met de meeste kennis. En deze medewerker heeft een schat aan anekdotes in zijn broekzak.

Oudere medewerkers zijn loyaal

Heb je meer aan een loyaal iemand die zich de komende 10 jaar voor je bedrijf inzet? Of zet je in op de quick-fixers die na drie jaar weer verder vlinderen naar de volgende bloeiende organisatie?

Zijn er ook nadelen?

Eigenlijk is er maar één echt nadeel. Het ziekteverzuim is in de groep 55 tot 65 hoger dan bij andere leeftijden. En behalve dat het verzuim hoger is, zijn mensen ook langer ziek. Waar in de groep 35- tot 45-jarigen 70% van de zieken na een week weer op zijn werk is, is dit in de groep 55- tot 65-jarigen 50%. Dat is een aanzienlijk verschil.

Conclusie

Er zijn duidelijk voordelen aan een oudere medewerker binnen je organisatie. En deze groep wordt ook steeds groter. Ze dragen een schat aan kennis en ervaring met zich mee en kunnen deze delen. En ook al zijn ze iets vaker en iets langer ziek, ze zijn loyaal. Als klap op de vuurpijl dragen ze bij aan de diversiteit van je organisatie.

Leuke blog? Deel 'm dan!
Of laat een berichtje achter

FAQbekwaam

Wij zijn er voor

Veel gelezen