Loading...
soft skills

Soft skills, wat zijn het?

Als je een baan zoekt, kom je de term "soft skills" tegen. Ook als je manager bent, heb je hem wel eens gehoord of gelezen.

De term sluit aan op de "hard skills". Hard skills zijn kwaliteiten die je nodig hebt om een taak of werkzaamheden uit te kunnen voeren. Dan kun je denken aan bijvoorbeeld een diploma, of een rijbewijs. Ook de kennis om een meterkast aan te sluiten als je elektricien bent, is een hard skill. Hard skills zijn niet voor elke functie hetzelfde. Als je geen hard skills hebt, kun je je werk niet doen.

Soft skills zijn persoonlijke eigenschappen die je niet, of nauwelijks, kunt aanleren. Creativiteit en charme zijn bijvoorbeeld soft skills. Of flexibiliteit en anderen kunnen motiveren. Humor en goed kunnen relativeren zijn ook soft skills. Ze zijn geen deel van het "standaard"-werk. Soft skills voegen wel iets toe aan jou als de persoon die het werk doet. Ook zijn ze belangrijk in de omgang met collega’s en klanten.

Soms geven soft skills de doorslag bij een selectieprocedure. Dat leidinggevende slecht is in communicatie of niet invoelend is, is niet handig. Of iemand die bij een klantenservice werkt en geen sociale vaardigheden heeft. Je kunt je er vast wel iets bij voorstellen. Het contact tussen collega’s verloopt nogal moeizaam als niemand goed kan luisteren. Zeker tijdens een werkoverleg.

Je soft skills zijn dus van jou. Ze zijn veel moeilijker te meten dan hard skills. Vaak gebruiken bedrijven een praktijktoets en de proefperiode om te bepalen of jouw soft skills aansluiten op die van je collega's. Misschien ben je er wel eens op afgewezen, terwijl je wel alle hard skills had, die bij die vacature pasten.

Dus volgende keer als jij leest over soft skills, weet jij precies waar het over gaat. Welke soft skills heb je zelf en gebruik je ze vaak tijdens je werk?

Leuke blog? Deel 'm dan!
Of laat een berichtje achter

FAQbekwaam

Ik ben er voor

Veel gelezen