Loading...
Blog Featured Image

Werken op muziek

Muziek op het werk is een dankbaar onderwerp. Presteer je beter met muziek of juist slechter? Uit de ene studie blijkt dat muziek je productiever maakt. En uit het volgende onderzoek blijkt dat als je verbale creativiteit als doel hebt, je juist met stilte beter af bent.

Regelgeving

Muziek op het werk is niet opgenomen in de wet. De Arbowet heeft het wel over geluid op het werk. Dat mag niet harder zijn dan 85 decibel. Dat volume is te vergelijken met je wekker die afgaat of je buurman die actief staat te decoupeerzagen. Mocht je op je werk worden blootgesteld aan muziek die harder is dan dat volume, dan heb je recht op gehoorbescherming. De wet zegt helemaal niets over het soort muziek dat je al dan niet op je werkplek mag luisteren.

Productiviteit

Omdat medewerkers vrolijk worden van muziek, stijgt de productiviteit. Maar sommige medewerkers worden helemaal niet vrolijk van muziek op hun werk. En hoe sociaal is het om in een kantoortuin met een koptelefoon op te gaan zitten?

Mensen die repeterend werk doen, zoals bijvoorbeeld in een fabriek, werken sneller als er vrolijke muziek aanstaat. Werknemers die veel schrijven en tikken zijn productiever als ze naar instrumentale muziek luisteren.

Welke muziek dan?

Dé muziek die de productiviteit verhoogt is barok. Je kent het wel. Bijvoorbeeld de begintune van het Eurovisie Songfestival komt uit de barok. Of het Hallelujah van Händel. Helemaal barok, maar of je daar nu harder van gaat werken?

En ik?

Ik werk ook graag met muziek op de achtergrond. Meestal is dat de radio. Inspiratie voor de blog doe ik vaak op tijdens het sporten. Ook dan heb ik muziek aan. Overigens zit er tussen de muziek uit mijn radio en mijn sportmuziek een wezenlijk verschil.

Mijn muziekvoorkeur gaat van Led Zeppelin tot Vivaldi en alles wat daar tussen past. Het liefst hoor ik eens per week toch graag een gitaar snerpen, maar een goede dancetrack maakt me ook heel blij. In mijn sportlijst staat bijvoorbeeld Winter van Vivaldi knus tussen Pressure van Muse en OK van Robin Schulz. En elke keer als Winter begint, word ik daar vrolijk van.

Dat betekent natuurlijk niet dat ik bij andere muziek nooit inspiratie opdoe voor de blog. Of dat ik alleen maar een idee krijg voor de blog als het stil is.

Hieronder volgt een top 10 met mijn favoriete muziek voor tijdens het werk.

Mijn werk top 10

  1. Babylon - David Gray
  2. Winter - Vivaldi (stiekem toch Barok)
  3. Babe I'm gonna leave you - Led Zeppelin
  4. OK - Robin Schulz feat. James Blunt
  5. Wuthering Heights - Kate Bush
  6. Berlin - The Piano Guys
  7. Wildfire - SYML
  8. Back in the world again - David Gray
  9. Hometown glory - Adele
  10. A ton of love - Editors

En wat vind jij? Muziek aan, of muziek uit? Misschien heb je een favoriet nummer dat ik zeker gehoord moet hebben? Laat het even weten via de comments.

Leuke blog? Deel 'm dan!
Of laat een berichtje achter

FAQbekwaam

Wij zijn er voor

Veel gelezen