Loading...
drie gekleurde parasols tegen een blauwe lucht

Werk, wat als het warm is?

Ineens is het zo warm dat de mussen bijna van het dak vallen, maar jij bent gewoon aan het werk. Mag dat? De Arbowet beschrijft dat de werkomstandigheden niet nadelig mogen zijn voor de gezondheid van de werknemer. De omgevingstemperatuur hoort bij de werkomstandigheden. De werkgever is verplicht maatregelen te nemen om gezondheidsschade en -klachten te voorkomen. Hierbij kun je denken aan werken op kantoor met een airco, of werken volgens een tropenrooster.

Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden. Het creëren van een schaduwplek voor mensen die buiten werken, bijvoorbeeld. Het uitdelen van water en/of ijsjes bevorderen de werkomstandigheden ook. Een airconditioner heeft uiteraard veel meer impact dan een ijsje.

Maar de belangrijkste vraag die gesteld moet worden, is de simpelste: Is het werk echt nodig op dat moment, of kan het uitgesteld worden tot de temperatuur lager is?

Vaak zijn er over werken in warmte (of kou) afspraken gemaakt. Deze afspraken worden vaak gemaakt met de ondernemingsraad, of de personeelsvertegenwoordiging. Uiteraard kunnen er ook één-op-één afspraken gemaakt worden.

Als je let op de omgevingstemperatuur, dan is de maximale werktemperatuur afhankelijk van het soort werk dat je doet. Werk jij op kantoor, dan mag het daar niet warmer zijn dan 26°C. Doe je licht kantoorwerk, dan mag het nog twee graden warmer zijn.

Werk jij buiten en doe je fysiek zwaar werk, dan mag de temperatuur maximaal 25°C zijn, mits er een voelbare luchtstroom is. Is die er niet, dan is 23°C de maximumtemperatuur.

Zonlicht

Maar het is natuurlijk niet alleen warm, er is ook heel veel zonlicht. Je beschermen tegen de zon hoort ook bij dit onderwerp. Eerder noemde ik al het creëren van een schaduwplek. Je kunt ook denken aan zonnebrandcrème, of werken met een zonnebril of -hoed.

Voor mensen die met een beeldscherm werken, is het belangrijk dat de zon niet direct op je beeldscherm schijnt. Je kunt hier naar door verblind worden. Ook dan is de werkgever verplicht te zorgen voor bescherming, bijvoorbeeld door zonneschermen of raambekleding te plaatsen, die je desgewenst dicht kunt doen.

Kortom

Als de vraag of de werkzaamheden niet uitgesteld kunnen worden, beantwoord wordt met een ‘nee’, zijn er genoeg maatregelen te bedenken die bijdragen aan hoe comfortabel je kunt werken tijdens warmte. Ook tegen zonlicht kunnen maatregelen genomen worden.

Eén ding is zeker: Het koelt vanzelf weer af.

Leuke blog? Deel 'm dan!
Of laat een berichtje achter

FAQbekwaam

Ik ben er voor

Veel gelezen