Loading...
een naar boven gerichte pijl getekend met een stok in het zand van een strand

Promotie? Nee, dank je

Op een dag komt je leidinggevende naar je toe en biedt je een promotie aan. Heel erg leuk natuurlijk, maar hoe langer je er over nadenkt, hoe meer je tot het besef komt dat je die promotie helemaal niet wil. Wat doe je dan?

Een promotie weigeren doe je niet zomaar. Je werkgever neemt het je in ieder geval niet in dank af. En in de huidige economie mag je blij zijn dat je een baan hebt. Laat staan dat je ook nog promotie krijgt.

Soorten bezwaar

Allereerst vraag je je af of de promotie wel een promotie is. Misschien is het wel een uitbreiding van je werkzaamheden, met een niet-evenredige loonstijging. Veel meer werk, voor een klein beetje meer geld. Vanuit jouw standpunt niet logisch en niet rendabel. In dat geval heb je economisch bezwaar.

De promotie vereist dat je overuren maakt op een andere locatie. De balans werk-gezin waar je jarenlang zo hard voor gewerkt hebt, slaat ineens keihard uit naar de verkeerde kant. Je reistijd wordt langer. In dat geval heb je praktisch bezwaar.

De nieuwe werkzaamheden vereisen dat je dingen doet die je echt niet wil. En dan gaat het niet over werken met die ene collega die je achter het behang wil plakken. Je oude werkzaamheden liepen al over het randje van de wet, maar nu gaat het er echt overheen. Je wordt gedwongen wat losser om te gaan met de rijtijdenwet bijvoorbeeld. Of misschien is alles arbotechnisch niet helemaal in orde, maar het werk moet toch gedaan worden. En wel direct, want er zit haast achter. In dat geval is je bezwaar ethisch.

Toen je begon bij het bedrijf had je een doel voor ogen. Ik begin op punt A en ik ga naar punt B. De promotie bevindt zich niet op de door jou uitgezette lijn. Erger nog: de promotie sluit helemaal niet aan op jouw doelen. In dit geval vind je het bezwaarlijk voor je loopbaanontwikkeling.

Een paar voorbeelden

Karin

Karin werkt in een woonwarenhuis als magazijnmedewerker. Ze krijgt een promotie aangeboden om teamleider te worden. Ze heeft gevraagd of ze er even over na mag denken. Als Karin thuis de activiteiten van de teamleider naleest, schrikt ze zich een hoedje. De teamleider plant de uren van het team in en houdt de vakanties bij. Maar ook doet de teamleider de voorraadadministratie én houdt elke maandag een weekopening met het team. Dat zijn veel meer werkzaamheden dan Karin nu doet. En dat is nog niet het ergste. De teamleider verdient 50 euro meer per maand dan Karin nu doet. Met veel meer werkzaamheden dan eerst. Karin besluit dat ze dan veel liever "gewoon" magazijnmedewerker blijft.

Gerard

Gerard werkt als hypotheekadviseur. Hij woont in het oosten van het land en is al jaren getrouwd met Mariska. Samen hebben zij drie kinderen en vijf kleinkinderen. Naast zijn werk is Gerard actief bezig met zijn familie en zijn hobby. Hij heeft jarenlang hard gewerkt en is blij dat hij nu de tijd heeft om de dingen te doen die hij leuk vindt. Het kantoor waar hij werkt biedt hem een promotie aan. Voor Gerard betekent de promotie dat hij drie keer per week de hele dag werkt op het hoofdkantoor in Rotterdam. Gerard hoeft niet lang na te denken, drie dagen werken in Rotterdam en dan nog helemaal terugreizen naar het oosten? Hij vindt van niet! En een appartement huren in Rotterdam, zoals Mariska voorstelde, echt niet! Extra kosten maken en meer tijd investeren om geen tijd meer te hebben voor familie? En zo dicht op zijn pensioen? Gerard besluit de promotie af te wijzen.

En dan?

En hoe ga je dat allemaal zo inpakken dat je werkgever je niet op de weigering afrekent? Of je helemaal nooit meer een promotie aanbiedt?

Allereerst is het belangrijk dat je open en eerlijk bent. Gewoon naar binnenroepen: "Ik hoef die promotie niet, want ik ben liever thuis dan hier.", is wel heel eerlijk, maar niet genoeg. Je hebt onderbouwing nodig. En veel tact.

Bedank je werkgever voor de promotie en maak duidelijk dat je het moeilijk vindt de promotie te weigeren. Leg uit waarom je de promotie weigert en onderbouw je weigering. En misschien wel het belangrijkst: geef aan wat je wel wilt. Misschien wil je de promotie niet nu, maar ben je er over een jaar wel aan toe. Geef dit aan.

Zo geef je een positieve draai aan de afwijzing.

En toch nog even dit

Natuurlijk zijn de meeste mensen dolblij met een promotie en zetten ze een vervolgstappen in hun carrière. Zoals je in deze blog hebt kunnen lezen is dat echter niet altijd vanzelfsprekend.

Leuke blog? Deel 'm dan!
Of laat een berichtje achter

FAQbekwaam

Ik ben er voor

Veel gelezen