Loading...
getekende weergave van een krant op een groene achtergrond

Ik had slecht nieuws

Momenteel zit ik aan de eettafel met een prachtige blog over slecht nieuws. Maar ik wil het helemaal niet hebben over slecht nieuws, daar hoor ik al genoeg van momenteel. Dus nu heb ik nieuw nieuws. Ik ga een goed-nieuws en een slecht-nieuws blog tegelijk doen!

Nieuws, hoe ga je er eigenlijk mee om als jij de nieuwsbrenger bent?

Slecht nieuws

Slecht-nieuwsgesprekken, of gewoon een negatieve boodschap zijn aan de orde van de dag op dit moment. Tenzij degene die het slechte nieuws komt brengen een enorme sadist is, vindt niemand het leuk om zo’n gesprek te voeren.

Hoe werkt een slecht-nieuwsgesprek? Een slecht-nieuwsgesprek vereist een goede voorbereiding en bestaat uit 3 fases:

  1. Het vertellen van het slechte nieuws
  2. De reactie van de ontvanger van het slechte nieuws
  3. Samen tot een oplossing komen en het gesprek afronden

Fase 1

Je wil het slechte nieuws zo snel mogelijk vertellen. Dan wil je dus niet dat je gesprekspartner een heel verhaal begint over de leuke barbecue van afgelopen week. En zijn hond is ook nog zwanger, zijn vriendin was jarig én hij heeft net een nieuwe keuken besteld. Behalve dat je daar geen woord tussen krijgt kan het ervoor zorgen dat je het niet durft te vertellen.

Het beste kun je slecht nieuws aankondigen: "Ik vrees dat ik slecht nieuws heb...". Dan kan de ontvanger zich er al een beetje op voorbereiden.

Fase 2

Het slechte nieuws is bij de ontvanger. Die kan vervolgens op een aantal hele verschillende manieren reageren. Hij kan bijvoorbeeld boos worden, of heel hard gaan huilen. En voor het gesprek begon, ben je al die scenario's al afgegaan in je hoofd. Wat als...? Eigenlijk zet je je in fase 1 al schrap voor fase 2.

Voor de ontvanger dringt de boodschap in eerste instantie misschien niet eens helemaal goed door. Geen werk meer? Oh nee! Maar beseft hij zich pas in de auto naar huis dat dan de nieuwe keuken ook niet meer doorgaat. En hij had ook nog net de vakantie aanbetaald gisterenmiddag!

Fase 3

Als iemand snikkend over de vloer rolt of met stoelen smijt is dit het moment om het rollen en smijten te stoppen en op een redelijke manier het gesprek af te ronden. Misschien kunnen jullie zelfs al afspraken maken voor de nabije toekomst.

Het is wel belangrijk er rekening mee te houden dat de ontvanger als een soort stuiterbal heen-en-weer stuitert tussen de afspraken en het slechte nieuws. Inclusief de emoties die daardoor werden opgeroepen. Iemand kan dus weer in huilen uitbarsten, of weer agressief worden.

Goed nieuws

En dan is er natuurlijk ook zoiets als goed nieuws. Goed nieuws vereist eigenlijk helemaal geen voorbereiding, maar bestaat ook uit grofweg drie fases:

  1. Het brengen van het goede nieuws
  2. Het vieren van het goede nieuws
  3. Bijkomen van het juichen en rondspringen

Fase 1

Je hebt nieuws. En je hebt niet zomaar nieuws, je hebt goed nieuws. Het allerbeste goede nieuws dat je de hele week gehoord hebt. Iedereen wil het en jij, jij hebt het! Maar wanneer is het goede moment om het goede nieuws mee te delen? En hoe ga je het doen?

Eerst bedenk je of het goede nieuws groot goed nieuws is, of klein goed nieuws. Het maakt uit of één iemand gepromoveerd wordt, of de jaarcijfers zó goed zijn dat elke medewerker een dikke vette bonus krijgt. Een bosje bloemen of 1000 euro is niet hetzelfde, zeg maar.

Het beste moment om goed nieuws te vertellen bestaat niet. Als je er een tijdsaanduiding aan zou hangen valt het ongeveer tussen 3-seconden-voor-je-ontploft-van-de-spanning en volgende-keer. Heb je er een hele happening van gemaakt, zul je toch moeten wachten tot de happening voorbij is. Tenzij je een meedeel-moment hebt ingebouwd, dan kun je wachten tot het meedeel-moment.

Als je echt bent van de goede voorbereiding is een uurtje extra cardio waarschijnlijk een goed idee. Op-en-neer springen vereist nogal een goede conditie, zeker als je van plan bent het langer dan een halve minuut te doen. Misschien is een extra leg-day ook geen overbodige luxe.

Tel af in je hoofd en knal het goede nieuws zo snel mogelijk naar buiten. De toon van je goede nieuws is van vol enthousiasme, of daar zo dicht mogelijk bij in de buurt.

Fase 2

Ben je geen knuffelaar? Zet je dan schrap, want je gaat omhelsd worden!

De ontvanger komt op hoge snelheid op je afgeraasd. Er klinken kreten van blijdschap. Er wordt getoost, heel wat handen worden geschud, schouderklopjes uitgedeeld. Er wordt veel gelachen en misschien wel gehuild van blijdschap.

Fase 3

Inmiddels kun je je hartslag voelen in je oorlellen en hijg je harder dan een astmatisch hobbelpaard op skivakantie. Dat is het moment om even rustig te gaan zitten en weer op adem te komen. Laat alles even bezinken, breng je ademhaling terug naar een normaal niveau. Zeg heel vaak "Leuk hè?" om het moment nóg langer te laten duren. En als tenslotte het laatste restje adrenaline je lichaam heeft verlaten, kun je lekker verder met je dag!

Samenvattend

Eigenlijk heeft een "Nieuws"-gesprek 3 fases.

  1. Je vertelt het nieuws
  2. Je vangt de reactie van de ander op
  3. Je maakt afspraken en richt je blik op de toekomst

Hierbij maakt het geen bal uit of iets slecht nieuws of goed nieuws is. Wat wel uitmaakt is het besef dat jij niet de enige bent in het gesprek. Zowel bij goed als bij slecht nieuws komt er reactie van de ander.

Bij het ene gesprek komt deze reactie sneller dan bij het andere. Dat kan ook zo zijn bij goed nieuws. Er zijn ook mensen die niet gepromoveerd willen worden, bijvoorbeeld. En waar jij denkt dat je in een goed-nieuws gesprek zit, bevind je je eigenlijk middenin een slecht-nieuws gesprek.

De andere persoon in het gesprek krijgt de informatie pas tijdens het gesprek, moet de informatie direct verwerken en er vaak ook nog direct op reageren. Vaak verwerk je de informatie uit een gesprek pas later en denk je "Oh als ik dat toch maar ook gezegd had". En "dat had ik ook nog willen zeggen...".

Belangrijk is om de mogelijkheid te bieden op een ander moment op het gesprek terug te komen. Dat geeft de ander ruimte om de dingen te zeggen waarvoor in het eerste gesprek geen plaats was.

Leuke blog? Deel 'm dan!
Of laat een berichtje achter

FAQbekwaam

Ik ben er voor

Veel gelezen