Loading...
man springt van rots naar rots

Hoe lang is jouw neus?

Een mooi spreekwoord is "Verder kijken dan je neus lang is". Nu heb ik niet zo'n hele grote neus, dus ik kijk hem al snel voorbij. Men bedoelt iets als doen wat je nog niet kent. Doen of denken buiten je kader, uit je comfortzone stappen, geef het maar een naam.

Soms stap je onder lichte dwang uit je comfortzone. Denk maar eens terug aan zo’n verplichte spreekbeurt op school. De enige veilige houvast die je toen had was het onderwerp van je spreekbeurt. En dat je voor een groep mensen stond die je min of meer kende.

En soms stap je uit je comfortzone omdat het kan. Als je tussen al die zwarte saaie winterjassen ineens een knalrode ziet hangen. En je besluit dat rood veel leuker is dan zwart en je hem gewoon koopt.

Je stapt uit je comfortzone als jij denkt dat de beloning van er uit stappen groter is dan in je veilige "bubbel" blijven. Dat kan financieel zijn. Bijvoorbeeld iemand die op een netwerkborrel op iedereen afstapt op zoek naar een nieuwe klant. Maar het kan ook niet-tastbaar zijn. Bijvoorbeeld het zelfvertrouwen dat je krijgt van je rode jas in een winter vol zwarte jassen. Of de trots die je voelt. "Dat heb ik toch maar even gedaan!".

Denken buiten je kaders is ook moeilijk. Je hebt er namelijk jaren over gedaan om je kaders te bepalen. Ze horen bij wie jij bent en hoe jij de wereld ziet. Inlevend vermogen is dan belangrijk. Hoe zou jij je voelen als...?

Dit geldt overigens niet alleen voor mensen individueel. Als je een probleem neerlegt bij een groep boekhouders zul je merken dat ze allemaal ongeveer op dezelfde manier tot een oplossing komen. Op het moment dat je hetzelfde probleem neerlegt bij een groep kunstenaars merk je dat zij er heel anders naar kijken en ook met een andere oplossing komen.

Met verschillende invalshoeken kom je tot de mooiste oplossing. Vandaar dat je bij een probleem mensen met verschillende achtergronden goed kunt gebruiken. Hoe meer visies, hoe meer oplossingen. En meer neuzen om voorbij te kijken!

Dus leg je eerstvolgende probleem eens neer bij anderen dan je normaal zou doen en laat je verrassen door de oplossingen.

Leuke blog? Deel 'm dan!
Of laat een berichtje achter

FAQbekwaam

Wij zijn er voor

Veel gelezen