Loading...
oude draaischijftelefoon

Help, mijn manager is niet helderziend!

Soms heb je een probleem. Met jezelf, met je collega, met management. En dat probleem houd je lekker voor jezelf. Je vertelt het aan niemand. Nou ja, je hebt het aan je partner verteld, maar die vertelt niets verder.

Je probleem wordt steeds groter. Want elke keer dat er ook maar iets negatiefs gebeurt, tel jij dat op bij het al bestaande probleem. En verder gebeurt er helemaal niets. Nou ja, niet niets. Want jij merkt dat je steeds sneller boos bent. En je werk is ook steeds minder leuk. Dat bedrijfsuitje van vorige week? Nou, dat was maar zo-zo.

Inmiddels is je probleem een groot probleem. Misschien wel met hoofdletters. Je ontploft bijna als je je manager ziet. En je collega van verderop is inmiddels de grootste zeurpiet die je ooit gezien hebt. En hij eet altijd pindakaas. Dus nu eet je ook nooit meer pindakaas! En verder gebeurt er helemaal niets.

Tot je echt ontploft en je daar nooit meer wil werken. Met uitroeptekens én hoofdletters. Nooit meer! Wat een eikels! Ze hebben je nooit geholpen met je enorme probleem. En het was zó makkelijk op te lossen geweest! En er gebeurde steeds maar niets. Niets!

Dat lag natuurlijk helemaal niet aan het feit dat je er niets over gezegd hebt. Je manager had het kunnen weten als hij naar je gekeken had. En je collega’s werken elke dag met je samen. Die hadden echt wel iets kunnen zien. Dat je al maanden geen pindakaas op je brood had, bijvoorbeeld. Of dat je tijdens de pubquiz niet meer meedeed bij élke vraag, maar met elke derde vraag. Terwijl je pubquizzen zo leuk vindt.

Maar je manager is niet helderziend. En jij bent nietje enige persoon die hij op een dag tegenkomt. En je collega’s hebben meer collega’s, je bent niet de enige. En zo is je probleem dat heel-klein-begon-en-toen-heel-groot-werd nog steeds jouw probleem.

Want als je niet communiceert, weet niemand dat je ergens mee zit. Dat noemt men een latent probleem. Het is er wel, maar je ziet het niet. Door te communiceren dat je ergens mee zit, maak je van je latente probleem een evident probleem. Je maakt je probleem zichtbaar. En zodra iets zichtbaar is, kan het opgelost worden.

En dat is meteen de moraal van deze blog: Als je ergens mee zit, laat het weten. Problemen waar niet over gesproken wordt, worden alleen maar groter!

Leuke blog? Deel 'm dan!
Of laat een berichtje achter

FAQbekwaam

Ik ben er voor

Veel gelezen