Loading...
Blog Featured Image

Anoniem solliciteren, een observatie

Momenteel is het de week van het anoniem solliciteren. Dit houdt grofweg in dat uitzendbureaus hun brieven geanonimiseerd aanleveren aan klanten. De belangrijkste reden om dit te doen is het bestrijden van discriminatie.

Tenzij je Jan de Vries heet én man bent en alleen maar hebt gesolliciteerd naar banen waar je super-geschikt voor was, heb je er wel eens mee te maken gehad: discriminatie bij sollicitatie. Soms zelfs zonder dat je het doorhad. Je afwijzing bevatte bijvoorbeeld: "... niet in het team past." Of misschien iets als: "... niet aansluit bij onze werkzaamheden."

"Wordt er zoveel gediscrimineerd dan?", hoor ik je denken. Nou, ja dus. Kijk maar eens in vacatures rond. Negen van de tien keer bevat een vacature een leeftijd (mag niet) of "gaat de voorkeur uit naar een jongedame" (mag om de leeftijd niet én niet om het geslacht).

Maar wat nou als je gewoon heel erg Nederlands bent en je hebt je naam tegen? Je bent vernoemd naar je betovergrootouder die toevallig een arabische naam had. Daar bovenop heb je ook nog de mazzel dat je een mediterrane vader hebt. Dan heb je niet één naam tegen, dan heb je de sollicitatienamenjackpot gewonnen. In dat geval is anoniem solliciteren een uitkomst.

Misschien is het wel nog spectaculairder en ben je, behalve de eigenaar van de sollicitatienamenjackpot, ook nog een jongedame in een sector die gedomineerd wordt door mannen. Ondanks alle leuke "vrouwen in de techniek"-acties, wordt ook daar nog steeds gefronst als er een dame solliciteert. Dus ook in die situatie is anoniem solliciteren wenselijk.

Er is wel omheen te werken. Je zou je sollicitatie kunnen doen op een "Viva Italia"-achtergrondje, of een "Go Greek or go home"-iets. Of je kunt beginnen met je voorliefde voor de tango. In een digitale sollicitatie is het net zo makkelijk om een mp3 aan je cv te koppelen. Of een leuke foto van jezelf. Met je allerbeste glimlach en dan lekker A4-groot. Zodat degene die jouw brief leest, niet alleen maar naar je naam kijkt, maar ook naar je mooie ogen.

Of we maken alle sollicitaties anoniem en kijken alleen naar wat mensen kunnen en niet naar naam, geslacht, uiterlijk of leeftijd. Wel zo makkelijk.

Leuke blog? Deel 'm dan!
Of laat een berichtje achter

FAQbekwaam

Ik ben er voor

Veel gelezen