Loading...
Blog Featured Image

Als voldoende goed genoeg is

Al jaren deel ik mijn leven met een perfectionist. En hij is niet alleen de meest dwangmatige perfectionist die ik ken, hij heeft ook nog eens faalangst. Dat is dubbel bingo, zeg maar. Ik hou er van als dingen gaan zoals ik wil dat ze gaan. Maar als er veel dingen tegelijk gebeuren, mag het van mij ook wel eens wat minder perfect.

Toen ik begon met de blog, had ik geen vast omlijnd plan van aanpak. Meestal schrijf ik de blog over wat me op dat moment bezighoudt. Dat kan zijn omdat ik er vragen over heb gekregen. Of er is iets veranderd in wet- en regelgeving. En heel soms schrijf ik drie blogs tegelijk, alleen lezen jullie ze dan met een paar weken ertussen.

De blog wordt als eerste gelezen door mijn huisperfectionist. Omdat hij totaal niet binnen mijn werkveld opereert, is hij mijn klankbord. Als hij geen snars snapt van de blog, wordt de blog aangepast. Vooral als een blog gaat over wetgeving heb ik nog al eens de neiging veel jargon te gebruiken. Heel leuk voor collega HR-mensen, maar gewone stervelingen snappen er meteen geen bal meer van.

Vaak verandert er bijna niets in de blog. Hier en daar wordt een tikfoutje verwijderd. Misschien verandert de titel, omdat ik soms creatieve werktitels gebruik. Omdat teksten schrijven niet mijn werk is, maar ik het wel heel leuk vind, ben ik niet zo streng voor mezelf. Als de lezer de strekking begrijpt van wat ik bedoel, ben ik al tevreden. Er zijn nou eenmaal onderwerpen waarover complete boekenseries volgeschreven kunnen worden. En een complete trilogie past simpelweg niet in de blog.

Bijna elk redactie-overleg gaat als volgt: Het blog ziet er goed uit, maar... En dan volgt er een lijst van dingen waarvan mijn perfectionist vindt dat het onduidelijk is of uitleg behoeft. Ik op mijn beurt, verdedig mijn blog met hand en tand. Ik verwijs naar wetteksten en regelingen. Ik zucht diep en neem vele slokken koffie. En hij wint bijna altijd. Dus staan er in de blog leuke, overzichtelijke voorbeelden. Wetteksten worden teruggebracht tot een eenvoudige bronvermelding. De essentie van de blog verandert nooit.

Voldoende is goed genoeg. Ik heb liever dat een blog leidt tot bewustwording dan door te draven in details. En soms schrijf ik een blog gewoon omdat het kan. En ook dan is voldoende goed genoeg.

Leuke blog? Deel 'm dan!
Of laat een berichtje achter

FAQbekwaam

Wij zijn er voor

Veel gelezen